Loading...
Zdrowie/Uroda

Sprawdzony drób – jakie źródła mięsa drobiowego wybierać?

Sprawdzony drób - jakie źródła mięsa drobiowego wybierać?

Spożycie mięsa drobiowego utrzymuje się w ostatnich latach na bardzo wysokim poziomie. Wielu konsumentów ceni sobie delikatność i łatwość jego obróbki. Dostarcza ono bardzo cennych składników odżywczych. Jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, bardzo dobrze przyswajanego przez nasz organizm. Jednocześnie charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Drób polecany jest przede wszystkim dla dzieci oraz osób borykających się z nadwagą i chorobami krążenia (nadciśnienie tętnicze i miażdżyca). Konsumenci jednak coraz większą uwagę zaczęli zwracać na pochodzenie mięsa. Warunki utrzymania i żywienie zwierząt mają kluczowe znaczenie w otrzymaniu wysokiej jakości sprawdzonego drobiu. Dobre pochodzenie wpływa na walory smakowe i łatwość obróbki termicznej. Jakie zatem źródła mięsa drobiowego wybierać?

Drób fermowy

Drób pochodzenia fermowego cieszy się znaczną popularnością. Wpływ ma na to nie tylko skala produkcji, ale przede wszystkim cena. Popularne brojlery utrzymywane są w wielkich halach produkcyjnych na niewielkiej powierzchni. Karmione są intensywnie paszami energetycznymi, aby spowodować ich znaczny wzrost. W profilaktyce fermowej wykorzystuje się również antybiotyki i stymulatory wzrostu. Celem produkcji jest uzyskanie jak największej liczby ciężkich ptaków gotowych do sprzedaży. Odchów tych zwierząt wpływa nie tylko na wzrost, odbija się również na ich zdrowiu. Często ptaki są tak duże, że niemożliwe jest ich przemieszczanie się. Nogi są zbyt słabe by udźwignąć ich ciężar. Mięso uzyskane z takiego brojlera charakteryzuje się wysoką zawartością wody. Podczas obróbki termicznej znacznie zmniejsza się jego rozmiar i kształt. Ma ono również mniej intensywny smak.

Drób z wolnego wybiegu

Drób z wolnego wybiegu jest również ogólnie dostępny w sklepach. Charakteryzuje się on przede wszystkim mniejszą wielkością i wyższą ceną. Wszystko to za sprawą warunków utrzymania ptaków. Założeniem jest wówczas zapewnienie odpowiedniej przestrzeni życiowej dla zwierząt i umożliwienie im swobodnego ruchu. W takiej hodowli utrzymywane ptaki są często mniejsze i rosną wolniej. Producenci zwykle zapewniają im lepszej jakości paszę, w tym również zielonkę. Mięso to zachowuje się zupełnie inaczej na patelni. Nie traci wody, zachowuje swoją objętość i kształt. Najlepszy i sprawdzony drób warto jednak uzyskać bezpośrednio od rolnika. Może być on droższy od tego sklepowego, jednak jakość jest nieporównywalna. Warto odwiedzić takiego gospodarza i samemu przyjrzeć się w jaki sposób utrzymuje swoje zwierzęta. Jest to najlepsze możliwe źródło mięsa drobiowego, które niewątpliwie będzie wpisywać się w założenia zdrowego i ekologicznego stylu życia.