Loading...
Biznes

Czym jest ekologiczna produkcja roślin spożywczych?

Czym jest ekologiczna produkcja roślin spożywczych?

Często ludzie myślą, że rolnictwo ekologiczne oznacza całkowicie wolne od środków ochrony roślin lub wolne od chemikaliów.

Jednak rolnicy ekologiczni mogą stosować różne naturalne pestycydy na swoich uprawach. Co zatem oznacza rolnictwo ekologiczne? Oznacza to, że pestycydy stosowane w takich systemach organicznych muszą pochodzić ze źródeł naturalnych, przykładowo biopestycydy, miedź lub siarka. Produkty konwencjonalne i organiczne są równie pożywne i zdrowe. Korzyści płynące ze zdrowej diety przewyższają wszelkie postrzegane ryzyko pozostałości środków ochrony roślin w żywności. Pozostałości znajdują się zarówno w żywności ekologicznej, jak i konwencjonalnej, są one jednak nieznaczne w porównaniu z naturalnie występującymi toksynami występującymi w roślinach, które jemy. Pestycydy i inne technologie rolnicze mogą pomóc uniknąć strat żywności na polu lub podczas przechowywania plonów po zbiorach. Około połowa światowej produkcji roślinnej może być tracona rocznie z powodu działania chwastów, szkodników i chorób powodowanych przez grzyby lub pleśń. Te straty w uprawach wzrosłyby jeszcze, gdyby porzucono istniejące zastosowania środków ochrony roślin, znacznie zwiększając ceny żywności i marnotrawstwo upraw i gleby rolnej. Po zbiorach produkty żywieniowe podlegają również inwazji szkodników lub chorób. Robaki, gryzonie lub pleśń mogą uszkodzić ziarna. Na przykład pestycydy stosowane w magazynach zbóż lub owoców mogą przedłużyć żywotność produktu i chronić go, dzięki czemu można go bezpiecznie jeść, jednocześnie zapobiegając ogromnym stratom po zbiorach przez szkodniki i choroby. Pestycydy należy stosować nie tylko na plonach czy w ogrodach, ale również w sadach. Bardzo ważne jest zwalczanie szkodników w jabłoni, aby konsumenci mieli dostęp do zdrowych owoców przez cały rok. Jest to aspekt, który należy również wziąć pod uwagę, aby produkcja żywności była jak najbardziej wydajna. W końcu wyrzucanie żywności jest również niepotrzebnym marnotrawstwem zasobów naturalnych, takich jak energia, woda i gleba.